Πακέτα εργασίας έργου
Inclusive REskilling and upSkilling Toward competitive Agrifood and veterinary sectoR: European agenda StraTegy
WP1 - Διαχείριση έργου
Το Πακέτο Εργασίας 1 ασχολείται με τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε για να επιτευχθεί ομαλή υλοποίηση και να μπορέσουν οι εταίροι να επιτύχουν τους αναμενόμενους στόχους.
Η κοινοπραξία εκπροσωπείται από μια διευθύνουσα επιτροπή. Η Καθοδηγητική Επιτροπή και η Ανώτατη Καθοδηγητική Επιτροπή συνεδριάζουν σε τακτική βάση για την παρακολούθηση της προόδου του έργου.
Έχουν δημιουργηθεί ειδικά εργαλεία διαχείρισης και είναι διαθέσιμα στο intranet του δικτυακού τόπου του έργου για να διευκολύνουν την παρακολούθηση της εκτέλεσης των εργασιών και την ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων.
Η ροή επικοινωνίας καθορίζεται και παρακολουθείται μέσω αυτού του ΠΠ, ενώ η καθημερινή διαχείριση πραγματοποιείται από την ομάδα διαχείρισης του έργου UNITO.
WP2 - Γρήγορη πρόσβαση στα προγράμματα σπουδών και το πρόγραμμα κατάρτισης
Στόχος του ΠΕ ήταν να καλύψει γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες σε δεξιότητες σε επίπεδο ΕΕ και να πραγματοποιήσει κατά το πρώτο έτος του έργου τα αρχικά πιλοτικά προγράμματα για να έχει ανατροφοδότηση με τις ανάγκες κατάρτισης τόσο από την πλευρά του εργατικού δυναμικού όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την Πράσινη Συμφωνία, το πρόγραμμα “Από το αγρόκτημα στο πιρούνι”, τις νέες πρωτοβουλίες της ΚΑΠ της ΕΕ και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19.
Δεδομένου ότι ο στόχος του I-RESTART είναι να παρέχει κατάρτιση χωρίς αποκλεισμούς και καινοτόμο κατάρτιση, οι πιλότοι καθοδηγήθηκαν από παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ενώσεις ενδιαφερομένων μερών σε “Ημέρες Ανοικτής Βιομηχανίας Αγροδιατροφής” σε επίπεδο μεταποιητών τροφίμων/γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η μαζική εκδήλωση διάδοσης.
WP3 - Προσδιορισμός των αναγκών σε δεξιότητες
Στόχος του παρόντος Πακέτου Εργασίας είναι να διαμορφώσει μια συνολική εικόνα του τομέα, των μελλοντικών αναγκών του και να προσδιορίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές ελλείψεις δεξιοτήτων και τις ανάγκες κατάρτισης μέσω ερευνών και ομάδων εστίασης με τη συμμετοχή των σχετικών ενδιαφερόμενων φορέων.
Η κοινοπραξία εντόπισε επίσης καλές πρακτικές, πολύτιμες εμπειρίες, υφιστάμενες μελέτες, συμπράξεις και πολιτικές.
Ο κατάλογος των δεξιοτήτων που αξιολογήθηκαν στο Πακέτο Εργασίας 2 εξετάστηκε επίσης σε αυτό το Πακέτο Εργασίας και η εστίαση ήταν σε συμπληρωματικά θέματα σε σχέση με το έργο FIELDS, προσπαθώντας να παρέχει καινοτόμες δεξιότητες για το I-RESTART που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω στο Σύμφωνο για τις δεξιότητες.
Οι ενδιαφερόμενοι τομείς είναι οι ακόλουθοι Βιομηχανία και μεταποίηση τροφίμων, Ζωική παραγωγή, Ψηφιακές τεχνολογίες για τη βιομηχανία τροφίμων, ηλεκτρονικό εμπόριο, εξαγωγές, διαδικτυακό μάρκετινγκ, logistics, κτηνιατρικές δραστηριότητες, προηγμένες επιχειρηματικές δεξιότητες.
WP4 - Σχεδιασμός και ανάπτυξη κατάρτισης
Το I-RESTART θα προσαρμόσει τη μεθοδολογία κατάρτισης σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους αναλύοντας τις καλύτερες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και δημιουργώντας προγράμματα σπουδών για διάφορα επαγγελματικά προφίλ στα επίπεδα 4, 5 και 6 του EQF.
Θα επιλεγούν δέκα προφίλ με προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περίπου 1.040 ώρες εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα όπως η βιομηχανία τροφίμων, η ζωική παραγωγή, οι ψηφιακές τεχνολογίες και άλλα.
Το περιεχόμενο της κατάρτισης θα είναι ευέλικτο, επιτρέποντας πλήρη μαθήματα ή μεμονωμένες ενότητες, και θα παρέχεται μέσω νέου υλικού ή υφιστάμενων πόρων.
Θα αναπτυχθεί μια ενότητα εκπαιδευτών, και ένα πρόγραμμα βασισμένο στην εργασία θα συνδεθεί με εργαλεία της ΕΕ για την υποστήριξη της κινητικότητας των σπουδαστών.
WP5 - Εκτέλεση προγραμμάτων κατάρτισης και εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών
Αυτό το πακέτο εργασίας επικεντρώνεται στην εφαρμογή του περιεχομένου κατάρτισης του Πακέτου Εργασίας 4 μέσω πιλοτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα για την παρουσίαση όλων των αποτελεσμάτων του έργου για υιοθέτηση σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο του Συμφώνου για τις Δεξιότητες.
Η κατάρτιση θα δώσει έμφαση στη συμπερίληψη και τη δέσμευση, χρησιμοποιώντας μικροπιστοποιητικά και μάθηση με βάση την εργασία με υποστήριξη από μέντορα.
Μια πιλοτική φάση θα δοκιμάσει τις ενότητες κατάρτισης σε διαφορετικές κλίμακες και ομάδες-στόχους, επιτρέποντας την ανατροφοδότηση για τη βελτίωση της προσέγγισης.
Δεκαέξι εκπαιδευτές θα εκπαιδεύσουν 120 εκπαιδευόμενους, με 40 από αυτούς να συμμετέχουν σε μια εκτεταμένη περίοδο μάθησης με βάση την εργασία με 32 μέντορες.
WP6 - Μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης
Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη υιοθέτηση και εφαρμογή της στρατηγικής δεξιοτήτων, των προγραμμάτων σπουδών και της κατάρτισης.
Για να επιτευχθεί αυτό, η κοινοπραξία θα μελετήσει τα τοπικά κανονιστικά πλαίσια και θα παρακολουθεί τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα.
Θα δημιουργηθεί ένα όργανο διακυβέρνησης για τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των αποτελεσμάτων.
Το έργο θα επιδιώξει τη δέσμευση μέσω των δικτύων των εταίρων και θα εξασφαλίσει ένα μνημόνιο συμφωνίας με 80 εταίρους για τη δημιουργία μιας συμμαχίας για την ανταλλαγή πόρων.
Το έργο θα συνεισφέρει επίσης περιεχόμενο κατάρτισης στο Σύμφωνο για τις δεξιότητες, ευθυγραμμιζόμενο με τους στόχους του και υποστηρίζοντας τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή του στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων.
WP7 - Ανάπτυξη στρατηγικής προσέγγισης
Μετά τον εντοπισμό των αναγκών, των τάσεων και των βέλτιστων πρακτικών, η κοινοπραξία θα τυποποιήσει τις ανάγκες σε δεξιότητες σε ιεραρχημένα μικρο-πιστοποιητικά για τη δημιουργία 10 επαγγελματικών προφίλ (EQF 4, 5 και 6) σε τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων, η ζωική παραγωγή και οι ψηφιακές τεχνολογίες.
Για τη στήριξη της αναβάθμισης και επανακατάρτισης στον αγροδιατροφικό και κτηνιατρικό τομέα, θα αναπτυχθεί μια γενική στρατηγική δεξιοτήτων της ΕΕ και ένας οδικός χάρτης εφαρμογής για τις πιλοτικές χώρες.
Στη συνέχεια, η στρατηγική αυτή θα βελτιωθεί ώστε να ταιριάζει στα τοπικά δεδομένα για ταχύτερη εφαρμογή.
WP8 - Διαχείριση ποιότητας
Αυτό το πακέτο εργασίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός συστήματος πιστοποίησης μικρο-πιστοποιητικών και στη διασφάλιση της ποιότητας όλων των αποτελεσμάτων του έργου, συμπεριλαμβανομένων των προφίλ δεξιοτήτων, των προγραμμάτων σπουδών, του εκπαιδευτικού υλικού και των στρατηγικών.
Θα συμμετέχουν εταίροι από το Σύμφωνο για τις δεξιότητες. Θα καταρτιστεί σχέδιο αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων, καθώς και πρότυπα για τα παραδοτέα και τις εκθέσεις.
Θα επιδιωχθεί η διαπίστευση ECVET για την απόκτηση ευρωπαϊκής αναγνώρισης και τα τοπικά εργαστήρια με τις εθνικές αρχές θα υποστηρίξουν τα μικροπιστοποιητικά.
Η Ανώτατη Καθοδηγητική Επιτροπή θα λειτουργεί επίσης ως Επιτροπή Ποιότητας, με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που θα παρέχουν ετήσια ανατροφοδότηση σχετικά με τις στρατηγικές και το περιεχόμενο του έργου.
WP9 - Διάδοση και επικοινωνία
Η επιτυχία του έργου προϋποθέτει τη διάδοσή του προς τους ευρωπαϊκούς ενδιαφερόμενους που μπορεί να ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τη στρατηγική ή/και να μιμηθούν το πρόγραμμα κατάρτισης.
Η διάδοση αυτή είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το χάσμα δεξιοτήτων θα αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό. Χάρη σε αυτό το Πακέτο Εργασίας, το έργο I-RESTART παρέχει ένα σαφές σχέδιο για τη διάδοση των αποτελεσμάτων και περιλαμβάνει δραστηριότητες, εργαλεία και διαύλους για να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα θα διαδοθεί αποτελεσματικά στους ενδιαφερόμενους φορείς.
Αυτό το πακέτο εργασίας ασχολείται με τη δημιουργία ενός ειδικού δικτυακού τόπου, τη δημιουργία ενός σχεδίου διάδοσης και την οργάνωση εκστρατειών διάδοσης και επικοινωνίας, που αφορούν επίσης τη συνεργασία με άλλα έργα και πρωτοβουλίες.